Provincie Ascoli-Piceno (AP)


De provincie Ascoli Piceno ligt in het uiterste zuiden van de regio Marche. In het noorden grenst ze aan de provincie Macerata en de provincie Fermo (vanaf 2009). Ascoli Piceno heeft bijna de helft van haar oppervlakte af moeten staan aan de nieuwe provincie Fermo. In het westen grenst ze aan de provincies Perugia (Umbria) en Rieti (Lazio). De zuidgrens wordt gevormd door de provincie Teramo in de regio Abruzzi. In het westen van de provincie ligt het massief van de Sibillini. Dit behoort tot de hogere gebergten van de Apennijnen en bereikt een maximale hoogte van 2476 meter (Monte Vettore). Het is de hoogste berg van zowel de provincie als van de gehele regio Marche. Het gebergte heeft de status van nationaal park. Hier ontspringt ook de Tronto, de rivier waar de hoofdstad aan gelegen is. Ten noorden van de stad Ascoli Piceno ligt de Monte Ascensione (1103 m), een markante berg die boven de omgeving uittorent. De monumentale hoofdstad ligt op de plaats waar de Vallei van de Tronto zich verbreedt. In het gedeelte van het dal tussen de stad en de kust is veel industrie gevestigd. Aan zee ligt San Benedetto del Tronto, de tweede stad van de provincie, tevens de belangrijkste badplaats. Een andere toeristische trekpleister van de provincie is het Parco Nazionale Sibillini. De bergweiden staan bekend om hun vele soorten planten, waaronder Edelweiss. In het park ligt het kristalheldere meer Lago di Pilato, wandelbestemming van velen. Twee bergpassen brengen de automobilist een eind op weg; de Forca Canapine (1543 m.) en de Forca di Presta (1536 m.). Beide liggen op de grens met Umbria.


Ascoli Piceno (Hoofdstad)

De provinciehoofdstad Ascoli Piceno behoort tot de mooiste steden van Italië. Het oude middeleeuwse centrum is nog bijna helemaal intact. Hoogtepunten zijn het Piazza del Popolo met het enorme Palazzo dei Capitani del Popoli en de kerk van San Francesco, de Duomo en het plein ervóór met zijn fonteinen. De Duomo is in barokke stijl en herbergt in het bijgebouwde museum onder meer werken van Titiaan. In een ander museum worden overblijfselen van de Romeinen, Longobarden en de Piceni bewaard. Verder zijn er nog een oude brug over de Tronto, de Ponte di Solesta en de resten van een Romeins theater. In deze stad staan enkele gotische bouwwerken uit de 15e en 16e eeuw. De crypte van de 11e-eeuwse kerk Santi Vicenzo e Anastasio zou lepra genezen.
Ascoli Piceno ligt in het zuiden van de regio en telt ongeveer 50.000 inwoners. De stad, door de Romeinen Asculum genoemd, is genoemd naar de Piceni, een stam die in de eerste eeuw aan de Romeinen onderworpen was. Verwijzingen naar die stam zijn nog altijd zichtbaar in de stad. De Piceni waren de eerste bewoners van deze streek, die door de Romeinen Picenum werd genoemd.
De volgende frazioni maken deel uit van de gemeente: Campolungo-Villa sant'Antonio, Mozzano


San Benedetto del Tronto

Deze badplaats is gelegen op enkele kilometers van de regionale grens van Marche en Abruzzen. Zeer belangrijk voor de plaatselijke economie is de visindustrie. De stad, die vooral in de 20e eeuw flink is gegroeid, heeft een klein historisch centrum. Het belangrijkste monument van San Benedetto del Tronto is de 13de-eeuwse zeshoekige toren Torre del Gualtieri. Aan de haven staat de vismarkt (Mercato Ittico) die tot de grootste van Italië gerekend mag worden.
Tot de gemeente San Benedeto del Tronto behoort ook de moderne badplaats Porto d'Ascoli. Deze ligt op het punt waar de rivier de Tronto in de Adriatische Zee uitmondt.